Βασιλόπιτα με πετιμέζι, τζίντζερ και φρέσκο τυρί κρέμα

Βασιλόπιτα με πετιμέζι, τζίντζερ και φρέσκο τυρί κρέμα

Μια διαφορετική βασιλόπιτα απ’ ότι γνωρίζετε μέχρι τώρα. Το πετιμέζι, το τζίντζερ και τα άλλα αρώματα θα σας εντυπωσιάσουν. Η δροσερή επικάλυψη είναι ότι χρειάζεται για να δώσει την σωστή «κόντρα» στα έντονα αρώματα. Μια συνταγή της Ντίνας Νικολάου.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/vasilopita-me-petimezi/

Εκτέλεση

Εκτέλεση για το κέικ
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς. Βουτυρώνετε μια φόρμα 22-24 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το πετιμέζι, το νερό, το αλάτι, τα μπαχαρικά (τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο) και τη σόδα. Ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Προσθέτετε τα αυγά χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα και το ηλιέλαιο. Μόλις αναμειχθούν όλα τα υλικά προσθέτετε το αλεύρι και τη βανίλια. Δουλεύετε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ρευστό, σκούρο μείγμα.
  • Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη για 5-10 λεπτά. Ξεφορμάρετε το κέικ και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση
  • Βάζετε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Αν έχετε χρόνο, βάζετε την κρέμα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
  • Αδειάζετε την κρέμα επάνω στο κρύο κέικ και απλώνετε με μια σπάτουλα, καλύπτοντάς το ολόγυρα. Τέλος, στολίζετε τη βασιλόπιτα με κόκκινα φρούτα και ζαχαρένια διακοσμητικά.
  • 40'-45'

Υλικά

Πετιμέζι
1 φλιτζάνι
Νερό
¾ φλιτζάνι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
3 φλιτζάνια
Τζίντζερ, σκόνη
3 κ.γ.
Κανέλα, σκόνη
2 κ.γ.
Γαρύφαλλα, σκόνη
¼ κ.γ.
Μαγειρική σόδα
2 κ.γ.
Αλάτι
½ κ.γ.
Ηλιέλαιο
¾ φλιτζάνι
Ζάχαρη καστανή
¾ φλιτζάνι
Λοβός βανίλιας, σκόνη
1
2 αυγά μεγάλα
Για τη διακόσμηση
Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα του δάσους