Μπακλαβάς με καρύδι από τον Στέλιο Παρλιάρο
  • Arla
  • Συνταγές
  • Μπακλαβάς με καρύδι από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μπακλαβάς με καρύδι από τον Στέλιο Παρλιάρο

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/mpaklavas-me-karydi-parliaros/

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τη γλυκόζη για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη κανέλα. Λιώνουμε το βούτυρο Lurpak αλλά δεν το καίμε.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί μακρόστενο μεγέθους των διαστάσεων του φύλλου κρούστας και απλώνουμε το ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε ξανά χρησιμοποιώντας τα μισά φύλλα.
  • Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τα καρύδια. Καλύπτουμε τα καρύδια με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βουτυρώνουμε όλα ένα–ένα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε.
  • Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 150 C για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του φούρνου για το ψήσιμο του μπακλαβά;

Η ιδανική θερμοκρασία για το ψήσιμο της συγκεκριμένης συνταγής μπακλαβά, είναι στους 150°C. Ψήνεται σε χαμηλό φούρνο για περίπου 1 ώρα. Αυτή η θερμοκρασία βοηθά στο να ψηθεί ομοιόμορφα ο μπακλαβάς χωρίς να καεί το φύλλο κρούστας.

Πώς μπορώ να διατηρήσω τον μπακλαβά φρέσκο για περισσότερες ημέρες;

Για να διατηρήσετε τον μπακλαβά φρέσκο, καλύψτε τον με πλαστική μεμβράνη ή τοποθετήστε τον σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ημέρες. Για μεγαλύτερη διάρκεια, μπορείτε να τον βάλετε στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθεί έως και μία εβδομάδα. Αν θέλετε να τον κρατήσετε ακόμη περισσότερο, καταψύξτε τον σε κομμάτια και ξεπαγώστε πριν τη χρήση.

Μπορώ να προσθέσω άλλα ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φουντούκια, στον μπακλαβά;​

Ναι, μπορείτε να προσθέσετε άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φουντούκια, στον μπακλαβά σας. Η προσθήκη διαφορετικών ξηρών καρπών μπορεί να προσδώσει ποικιλία στη γεύση και να δώσει μια ενδιαφέρουσα υφή στο γλυκό. Μπορείτε είτε να αντικαταστήσετε μέρος των καρυδιών με τους νέους ξηρούς καρπούς είτε να τα συνδυάσετε για να δημιουργήσετε μια πιο πλούσια γεύση. Βεβαιωθείτε ότι οι ξηροί καρποί είναι καλά τριμμένοι για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στο γλυκό.

​Γιατί πρέπει να βάλω το ταψί στο ψυγείο πριν το ψήσιμο;

Η τοποθέτηση του ταψιού στο ψυγείο πριν το ψήσιμο είναι μια τεχνική που βοηθά στην ευκολότερη κοπή του μπακλαβά σε κομμάτια. Όταν ο μπακλαβάς παγώσει, το βούτυρο σκληραίνει, και τα φύλλα κρούστας γίνονται πιο σταθερά, καθιστώντας πιο εύκολο το κόψιμο σε καθαρά και ομοιόμορφα κομμάτια. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να διατηρηθεί το σχήμα και η εμφάνιση του γλυκού κατά το ψήσιμο.

Μπορώ να παραλείψω τη γλυκόζη από το σιρόπι;​

Ναι, μπορείτε να παραλείψετε τη γλυκόζη από το σιρόπι, αν επιθυμείτε. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σιρόπι ώστε να παραμείνει σταθερό και να μην κρυσταλλώσει. Ωστόσο, το σιρόπι μπορεί να γίνει χωρίς αυτή, απλώς υπάρχει η πιθανότητα να γίνει λίγο πιο παχύ ή να κρυσταλλώσει με τον χρόνο. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γλυκόζη με λίγο μέλι, το οποίο μπορεί να προσφέρει παρόμοιες ιδιότητες στο σιρόπι.

​Πώς ξέρω πότε είναι έτοιμος ο μπακλαβάς;

Για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμος ο μπακλαβάς, αναζητήστε ένα χρυσοκαφέ χρώμα στα φύλλα, που πρέπει να είναι τραγανά. Η υφή του πρέπει να είναι στερεή, με τα φύλλα να έχουν καραμελώσει σωστά. Τέλος, το άρωμα του βουτύρου και των ξηρών καρπών πρέπει να είναι έντονο και ευχάριστο. Αν έχετε ακολουθήσει τον χρόνο ψησίματος της συνταγής, αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι ο μπακλαβάς είναι έτοιμος.

​Μπορώ να σερβίρω τον μπακλαβά ζεστό ή πρέπει να τον αφήσω να κρυώσει;

Μπορείτε να σερβίρετε τον μπακλαβά ζεστό, αλλά είναι καλύτερο να τον αφήσετε να κρυώσει λίγο πριν τον σερβίρετε. Όταν κρυώσει, το σιρόπι απορροφάται καλύτερα από τα φύλλα και οι γεύσεις αναμειγνύονται πιο ομοιόμορφα. Επιπλέον, το κόψιμο και το σερβίρισμα είναι πιο εύκολο όταν ο μπακλαβάς έχει κρυώσει λίγο. Αφήνοντάς τον να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα θα σας δώσει το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω έτοιμο σιρόπι για μπακλαβά αντί να το φτιάξω μόνος μου;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο σιρόπι για μπακλαβά αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο ή να διευκολύνετε τη διαδικασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σιρόπι έχει την επιθυμητή γεύση και υφή που ταιριάζει στη συνταγή σας. Ελέγξτε τα συστατικά του έτοιμου σιροπιού για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο και δοκιμάστε το πριν το χρησιμοποιήσετε, ώστε να είστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα.

​Πώς μπορώ να κάνω τον μπακλαβά πιο τραγανό;

Για να κάνετε τον μπακλαβά πιο τραγανό, βουτυρώστε καλά κάθε φύλλο, ώστε να καραμελώσει σωστά κατά το ψήσιμο. Ψήστε τον σε χαμηλή θερμοκρασία, 150°C, για περίπου 1 ώρα, επιτρέποντας στα φύλλα να γίνουν τραγανά χωρίς να καούν. Αφήστε τον να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τον καλύψετε, ώστε να μην μαλακώσουν τα φύλλα από την υγρασία. Με αυτές τις πρακτικές, θα επιτύχετε μια πιο τραγανή υφή στον μπακλαβά σας.

Υλικά

Φύλλο κρούστας
500 γρ.
500 γρ.
Καρύδια τριμμένο
300 γρ.
Υλικά για το σιρόπι:
Ζάχαρη
500 γρ.
Νερό
400 γρ.
Κανέλα (σε κλωναράκι)
1
Γλυκόζη
1 κ.γ.