
Cupcakes από τον Στέλιο Παρλιάρο

Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Γιατί πρέπει το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου;
Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μπορεί να χτυπηθεί εύκολα με τη ζάχαρη και να δημιουργήσει μια απαλή κρέμα. Όταν το βούτυρο είναι μαλακό, ενσωματώνει καλύτερα τον αέρα, με αποτέλεσμα το μείγμα να γίνεται πιο αφράτο. Αυτό συμβάλλει στην καλύτερη υφή και φούσκωμα της τελικής ζύμης. Αν το βούτυρο είναι πολύ κρύο, δεν θα αναμειχθεί καλά και δεν θα επιτευχθεί η επιθυμητή υφή.
Κατά το ψήσιμο, τα cupcakes φουσκώνουν κυρίως λόγω της δράσης του μπέικιν πάουντερ, που είναι το διογκωτικό της συνταγής. Η ζύμη διπλασιάζεται περίπου σε ύψος, αλλά το ακριβές φούσκωμα μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ακρίβεια των μετρήσεων των υλικών, η θερμοκρασία του φούρνου και ο τρόπος ανάμειξης των συστατικών. Είναι σημαντικό να μην γεμίζετε τις φόρμες με πολύ ζύμη, συνήθως μέχρι τα 2/3 της χωρητικότητάς τους, ώστε να υπάρχει χώρος για να φουσκώσουν χωρίς να υπερχειλίσουν.
Η μαρέγκα μπορεί να κάτσει για διάφορους λόγους, όπως η παρουσία λίπους ή υγρασίας στα εργαλεία, η μη σωστή θερμοκρασία των αυγών και η υπερβολική ή ελλιπής ανάμιξη. Βεβαιωθείτε ότι το μπολ και τα εργαλεία είναι καθαρά, χρησιμοποιήστε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και διαχωρίστε προσεκτικά τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές πριν προσθέσετε το ζεστό σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι στους 123-125ºC. Προσθέστε το σιρόπι σταδιακά και συνεχίστε το χτύπημα. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα κρέμας ταρτάρ ή χυμό λεμονιού για σταθεροποίηση. Με αυτές τις συμβουλές, η μαρέγκα σας θα πρέπει να έχει καλύτερη υφή και να μη κάθεται.
Για να ελέγξετε αν τα cupcakes έχουν ψηθεί σωστά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα ή ένα λεπτό ξυλάκι. Εισάγετε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός cupcake και στη συνέχεια αφαιρέστε την. Αν βγει καθαρή ή με λίγα ψίχουλα, τα cupcakes είναι έτοιμα. Αν η οδοντογλυφίδα έχει υγρή ζύμη, χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο στο φούρνο. Επιπλέον, μπορείτε να παρατηρήσετε αν έχουν χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια και αν έχουν φουσκώσει ομοιόμορφα. Το να ακουμπήσετε ελαφρά την επιφάνεια με το δάχτυλό σας είναι επίσης χρήσιμο - αν επιστρέφει στην αρχική θέση χωρίς να αφήνει βαθούλωμα, τότε είναι πιθανό να έχουν ψηθεί σωστά.
Ναι, μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας στο μείγμα για τα cupcakes. Αυτό θα προσθέσει γεύση και υφή στη συνταγή σας. Είναι καλύτερο να προσθέσετε τα κομματάκια σοκολάτας στο τέλος της διαδικασίας ανάμειξης, αφού έχετε προσθέσει όλα τα άλλα υλικά. Ανακατέψτε απαλά τα κομματάκια στο μείγμα ώστε να μην κατακάτσουν στον πάτο της φόρμας κατά το ψήσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη, γάλακτος ή λευκή σοκολάτα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Για να διατηρήσετε τα cupcakes φρέσκα, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο, ώστε να αποτρέψετε την απώλεια υγρασίας. Κρατήστε το δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος και, αν σκοπεύετε να τα διατηρήσετε για περισσότερες από λίγες μέρες, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο. Για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης, καταψύξτε τα τυλίγοντας τα πρώτα με πλαστική μεμβράνη και τοποθετώντας τα σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα κατάψυξης. Για να τα αποψύξετε, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο. Με αυτές τις μεθόδους, τα cupcakes σας θα παραμείνουν φρέσκα και νόστιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Υλικά
250 γρ. | |
Ζάχαρη
|
250 γρ. |
4 αυγά
|
|
Αλεύρι
|
300 γρ. |
Μπέικιν πάουντερ
|
10 γρ. |
Γάλα
|
180 γρ. |
Υλικά για την επικάλυψη
Νερό
|
40 γρ. |
---|---|
Ζάχαρη
|
180 γρ. |
3 ασπράδια αυγά
|