Χοιρινή κορώνα με αρωματικό βούτυρο και μανιτάρια

Χοιρινή κορώνα με αρωματικό βούτυρο και μανιτάρια

4 ω 30 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπ
Μια συνταγή για ψητό χοιρινό που θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο γιορτινό σας τραπέζι. Ετοιμάστε τη με τη βοήθεια του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-xoirini-korwna-me-arvmatiko-voutyro/

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για το αρωματικό βούτυρο, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιών, το τριμμένο τζίντζερ, το πετιμέζι, το μπαχάρι, το εκχύλισμα βανίλιας, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μέσα στο βούτυρο.
  • Τοποθετείτε το χοιρινό καρέ σε μία επιφάνεια κοπής, το πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το αλείφετε με το αρωματικό βούτυρο, το τυλίγετε να πάρει το σχήμα κορώνας και το δένετε καλά με μαγειρικό σπάγκο.
  • Τοποθετείτε το χοιρινό καρέ σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί, το σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για περίπου 4 ώρες.
  • Την τελευταία ώρα ξεσκεπάζετε το χοιρινό καρέ, για να πάρει χρώμα, και το αλείφετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με την βοήθεια ενός πινέλου, με τα υγρά του ταψιού.
  • Όταν το χοιρινό καρέ είναι σχεδόν έτοιμο, ετοιμάζετε την γαρνιτούρα, σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια, τα ασπρομανίταρα, τα brown μανιτάρια και τα πορτομπέλο και χοντροκόβετε τα κάστανα.
  • Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε σε δόσεις μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο τα μανιτάρια, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Τοποθετείτε τα σοταρισμένα μανιτάρια, πάλι μέσα στο τηγάνι, και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μαζί με τα κάστανα και τις μαύρες σταφίδες.
  • Σβήνετε με το λευκό κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να γλασάρουν τα μανιτάρια.
  • Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε μία τελευταία φορά και σερβίρετε την χοιρινή κορώνα με τα σοταρισμένα μανιτάρια στο κέντρο της.

Υλικά

Χοιρινό καρέ, περίπου 4 κιλά
1
Λευκό κρασί
100 ml
Ζωμό κοτόπουλο
100 ml
Για το αρωματικό βούτυρο
250 γρ.
Πορτοκάλια (ξύσμα)
3
Τζίντζερ τριμμένο
3 κ.γ.
Πετιμέζι
2 κ.γ.
Μπαχάρι τριμμένο
2 κ.γ.
Βανίλια (εκχύλισμα)
1 κ.γ.
Για την γέμιση
Ασπρομανίταρα
500 γρ.
Μανιτάρια brown
500 γρ.
Μανιτάρια πορτομπέλο
500 γρ.
Κάστανα
300 γρ.
Μαύρες σταφίδες
120 γρ.
Λευκό κρασί
200 ml
Ελαιόλαδο
4 κ.γ.
50 γρ.
Μαϊντανός ψιλοκομμένο
4 κουταλιές
Αλάτι
Πιπέρι