Τσουρέκι γεμιστό με γλυκιά κρέμα και επικάλυψη σοκολάτας
  • Arla
  • Συνταγές
  • Τσουρέκι γεμιστό με γλυκιά κρέμα και επικάλυψη σοκολάτας

Τσουρέκι γεμιστό με γλυκιά κρέμα και επικάλυψη σοκολάτας

1 ω
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπ
Ένα λαχταριστό τσουρέκι, γεμιστό με απολαυστική κρέμα και επικάλυψη πλούσιας σοκολάτας γάλακτος. Μια συνταγή απο τον Αλέξανδρο Παπανδρέου.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-tsoureki-gemisto-me-glykia-krema/

Εκτέλεση

Προετοιμασία
  • Για το τσουρέκι ανακατεύετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο Lurpak και την ζάχαρη με το σύρμα. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
  • Σε ένα μπολ προσθέτετε την μαγιά μαζί με το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Αφαιρείτε από το μίξερ το σύρμα, τοποθετείτε τον γάντζο και προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι και το χλιαρό γάλα.
  • Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, την μαστίχα, τον κακουλέ και το μαχλέπι και ζυμώνετε με τον γάντζο του μίξερ μέχρι η ζύμη να γίνει μαστιχωτή και ελαστική.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο Lurpak και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να το απορροφήσει.
  • Τοποθετείτε την ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη να φουσκώσει. Στην συνέχεια πλάθετε 2 τσουρέκια και τα αφήνετε και αυτά με την σειρά τους να φουσκώσουν ελαφρώς.
  • Τοποθετείτε το αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χτυπάτε με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφετε τα τσουρέκια.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155ο κελσίου για 40-45 λεπτά. Όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια ετοιμάζετε τις υπόλοιπες παρασκευές ξεκινώντας με την κρέμα.
  • Στο κάδο ενός μίξερ τοποθετείτε την κρέμα γάλακτος Arla, το φρέσκο τυρί κρέμα Arla, την άχνη ζάχαρη και την εσάνς βανίλιας και με το σύρμα τα χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη κρέμα.
  • Προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα, ανακατεύετε μία τελευταία φορά και τοποθετείτε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετείτε τα υλικά για το σιρόπι, το νερό, την ζάχαρη, το κονιάκ και τις φλούδες πορτοκαλιού, τοποθετείτε το κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και το αφήνετε να βράσει για 3-4 λεπτά.
  • Τοποθετείτε την κουβερτούρα γάλακτος και την λευκή κουβερτούρα σε ένα μπεν-μαρί την κάθε μία και τις λιώνετε ανακατεύοντας διαρκώς.
  • Όταν τα τσουρέκια είναι έτοιμα, τα αποσύρετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
  • Κόβετε τα τσουρέκια στην μέση κατά μήκος, ποτίζετε ελαφρώς, με την βοήθεια ενός κουταλιού, εσωτερικά τα τσουρέκια με το σιρόπι, τοποθετείτε την κρέμα στην βάση των τσουρεκιών, καλύπτεται με το πάνω μέρος των τσουρεκιών και περιχύνετε με την σοκολάτα γάλακτος και διακοσμείτε κάνοντας κάθετες γραμμές με την λευκή κουβερτούρα πάνω στην γάλακτος.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το γάλα κατά την ανάμιξη με τη μαγιά;​

Η ιδανική θερμοκρασία για το γάλα κατά την ανάμιξη με τη μαγιά είναι χλιαρή, δηλαδή γύρω στους 35-40 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτή τη θερμοκρασία, η μαγιά ενεργοποιείται αποτελεσματικά χωρίς να κινδυνεύει να καταστραφεί από υπερβολική ζέστη.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξηρή μαγιά αντί για φρέσκια;​

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά αντί για φρέσκια. Αν το κάνετε, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε την ποσότητα. Συνήθως, η αναλογία είναι ότι 1 μέρος φρέσκιας μαγιάς αντιστοιχεί σε περίπου 1/3 μέρος ξηρής μαγιάς. Στη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστείτε περίπου 14 γραμμάρια ξηρής μαγιάς για να αντικαταστήσετε τα 42 γραμμάρια φρέσκιας μαγιάς. Φροντίστε να τη διαλύσετε στο χλιαρό γάλα όπως θα κάνατε με τη φρέσκια μαγιά.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η ζύμη για να φουσκώσει πριν το ψήσιμο;​

Η ζύμη συνήθως χρειάζεται περίπου 1 έως 2 ώρες για να φουσκώσει πριν το ψήσιμο. Ο ακριβής χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να αφήσετε τη ζύμη σε ένα ζεστό, σκεπασμένο μέρος για να φουσκώσει σωστά. Θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της συνταγής.

Μπορώ να παραλείψω το μαχλέπι, το κακουλέ ή τη μαστίχα

Ναι, μπορείτε να παραλείψετε το μαχλέπι, το κακουλέ ή τη μαστίχα αν δεν τα έχετε διαθέσιμα ή αν δεν σας αρέσουν. Αυτά τα μπαχαρικά προσφέρουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο τσουρέκι, αλλά η απουσία τους δεν θα επηρεάσει την υφή της ζύμης. Μπορείτε να πειραματιστείτε και να προσθέσετε άλλα μπαχαρικά ή αρώματα που προτιμάτε, όπως βανίλια ή κανέλα, για να δώσετε το δικό σας προσωπικό στίγμα στη συνταγή.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το τσουρέκι έχει ψηθεί σωστά;

Για να βεβαιωθείτε ότι το τσουρέκι έχει ψηθεί σωστά, μπορείτε να ελέγξετε το χρώμα του, που θα πρέπει να είναι χρυσαφένιο και ομοιόμορφο. Χτυπώντας ελαφρά τον πάτο του, θα πρέπει να ακούγεται κούφιος. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κουζίνας για να ελέγξετε τη θερμοκρασία στο κέντρο του τσουρεκιού, η οποία θα πρέπει να είναι γύρω στους 90-95 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, πιέζοντας ελαφρά την επιφάνεια του τσουρεκιού, θα πρέπει να επανέρχεται στη θέση του, δείχνοντας ότι έχει ψηθεί και είναι ελαστικό.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά αποξηραμένα φρούτα για τη γέμιση;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά αποξηραμένα φρούτα για τη γέμιση της κρέμας. Είναι μια ευέλικτη συνταγή που επιτρέπει την προσθήκη φρούτων της αρεσκείας σας, όπως σταφίδες, βερίκοκα, κράνμπερι ή σύκα. Η επιλογή των φρούτων μπορεί να προσθέσει διαφορετικές γεύσεις και υφές στην κρέμα, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε τη συνταγή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς διατηρώ το τσουρέκι φρέσκο μετά το ψήσιμο;

Για να διατηρήσετε το τσουρέκι φρέσκο μετά το ψήσιμο, είναι καλύτερα να το αφήσετε να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια να το τυλίξετε καλά με πλαστική μεμβράνη ή να το τοποθετήσετε σε αεροστεγές δοχείο. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και της φρεσκάδας του. Μπορείτε επίσης να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, αν και αυτό μπορεί να το κάνει λίγο πιο στεγνό. Για μακροχρόνια αποθήκευση, μπορείτε να κόψετε το τσουρέκι σε φέτες και να το καταψύξετε. Όταν θέλετε να το καταναλώσετε, απλώς ζεστάνετε τις φέτες για λίγα λεπτά στο φούρνο ή στο φρυγανιέρα για να ανακτήσουν την υφή τους.

Πώς μπορώ να αποφύγω το σπάσιμο της σοκολατένιας επικάλυψης κατά το κόψιμο;

Για να αποφύγετε το σπάσιμο της σοκολατένιας επικάλυψης κατά το κόψιμο του τσουρεκιού, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής: Καταρχάς, βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα έχει κρυώσει και σκληρύνει πλήρως πριν το κόψετε. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι και βυθίστε το σε ζεστό νερό, σκουπίζοντας το καλά πριν κόψετε το τσουρέκι. Η θερμότητα από το μαχαίρι θα βοηθήσει να κόψει τη σοκολάτα πιο ομαλά, μειώνοντας την πιθανότητα να σπάσει. Επιπλέον, κόψτε με απαλές και σταθερές κινήσεις, αποφεύγοντας την πίεση.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω μαύρη σοκολάτα αντί για κουβερτούρα γάλακτος για την επικάλυψη;​

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη σοκολάτα αντί για κουβερτούρα γάλακτος στην επικάλυψη. Η μαύρη σοκολάτα θα προσφέρει μια πιο έντονη και πλούσια γεύση, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Αν προτιμάτε μια λιγότερο γλυκιά και πιο σοκολατένια γεύση, η μαύρη σοκολάτα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Φροντίστε να λιώσετε την σοκολάτα με προσοχή για να επιτύχετε μια ομοιόμορφη υφή και να την απλώσετε ομοιόμορφα πάνω στο τσουρέκι.

Υλικά

Για το τσουρέκι
Χλιαρό γάλα
200 γρ.
Αλεύρι για τσουρέκι
700 γρ.
Μαγιά
42 γρ.
115 γρ.
Ζάχαρη
170 γρ.
Αυγά μεσαία
3
Μαστίχα σκόνη
1 πρέζα
Κάρδαμο
½ κ.γ.
Μαχλέπι
1 κ.γ.
60 γρ.
1 αυγά για επικάλυψη
Για την γλυκιά κρέμα
400 γρ.
400 γρ.
Ζάχαρη άχνη
100 γρ.
Βανίλια
2 κ.γ.
Φρούτα
200 γρ.
Για το σιρόπι
Νερό
200 γρ.
Ζάχαρη
200 γρ.
Κονιάκ
1 σφηνάκι
Φλούδες απο 1 πορτοκάλια
Για την επικάλυψη
Κουβερτούρα γάλακτος
400 γρ.
Λευκή κουβερτούρα
80 γρ.