Τούρτα παγωτό με αλμυρή καραμέλα

Τούρτα παγωτό με αλμυρή καραμέλα

1 ω
Μια πεντανόστιμη τούρτα παγωτό με αλμυρή καραμέλα και τραγανή βάση μπισκότου. Ετοιμάστε τη κι εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-tourta-pagoto-me-alatismeni-karamela/

Εκτέλεση

Για τη βάση μπισκότου
  • 1. Ανακατέψτε τα μπισκότα στο μίξερ μέχρι να θρυμματιστούν ομοιόμορφα 2. Βάλτε το μείγμα των μπισκότων σε ένα μπολ, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε τα καλά. 3. Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη μια φόρμα για τούρτα με τσέρκι (διαμ. 18εκ) και γεμίστε τη με το μείγμα, πιέζοντάς το, ώστε να σχηματιστεί μια επίπεδη βάση με πάχος (ύψος) 5εκ. 4. Καλύψτε τη φόρμα με τη βάση μπισκότου και βάλτε τη στην κατάψυξη
Για το παγωτό
  • 1. Χτυπήστε τους κρόκους αυγού με τη ζάχαρη για περίπου 2 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί ένα ελαφρύ μείγμα. 2. Αφήστε την κρέμα γάλακτος να πάρει βράση μαζί με τον καρπό βανίλιας, σε μια μικρή κατσαρόλα με παχύ πάτο, 3. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το μείγμα του αυγού στην καυτή κρέμα, χτυπώντας. 4. Τοποθετήστε για 2 λεπτά την κατσαρόλα με το μείγμα του παγωτού στη φωτιά, λίγο πιο χαμηλά από τη θερμοκρασία βρασμού. Χτυπάτε συνεχώς ώστε το μείγμα να γίνει παχύρευστο, προσέχοντας παράλληλα να μην αρχίσει να βράζει. 5. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια παγώστε το ελαφρά στην παγωτομηχανή ή στην κατάψυξη.
Για την αλμυρή καραμέλα
  • 1. Γεμίστε ένα μικρό μπολ με το καραμελωμένο γάλα 2. Χτυπήστε καλά την καραμέλα με το αλάτι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές 3. Ανακατέψτε μερικές φορές απαλά την αλατισμένη καραμέλα με το μείγμα του παγωτού, κρατώντας 100 γρ. καραμέλας για την επικάλυψη.
Συναρμολόγηση της τούρτας
  • 1. Απλώστε το ελαφρώς παγωμένο μείγμα παγωτού επάνω στη βάση μπισκότου 2. Καλύψτε την τούρτα και τοποθετήστε την στην κατάψυξη για 4 ώρες ή μέχρι την επόμενη ημέρα.
Για το σερβίρισμα
  • Βγάλτε την τούρτα από το ψυγείο 15 περίπου λεπτά πριν το σερβίρισμα, αφαιρώντας προσεκτικά το τσέρκι και την μεμβράνη. Τοποθετήστε το παγωτό σε έναν δίσκο, περιχύνοντας επάνω του την υπόλοιπη ποσότητα από την αλατισμένη καραμέλα, και σερβίρετε.

Υλικά

Υλικά για τη βάση μπισκότου
Μπισκότα σοκολατένια με γέμιση κρέμας βανίλιας
300 γρ.
50 γρ.
Υλικά για την γέμιση παγωτού
Κρόκοι αυγών
4
Ζάχαρη
85 γρ.
500 ml
Καρπός βανίλια
1
Υλικά για την αλμυρή καραμέλα
Γάλα καραμελωμένο ζαχαρούχο
400 γρ.
Αλάτι σε νιφάδες (χοντρό αλάτι)
2 κ.γ.