Τούρτα με κρέμα τυριού και μύρτιλα

Τούρτα με κρέμα τυριού και μύρτιλα

Μια λαχταριστή τούρτα με φρέσκα υλικά και υπέροχη γεύση! Μια συνταγή απο την Ντίνα Νικολάου.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-tourta-me-krema-tyriou-myrtilo/

Εκτέλεση

Διαδικασία
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Bουτυρώνετε καλά μια φόρμα 22 εκ., με αποσπώμενο πάτο. Βάζετε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια άσπρη κρέμα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Κρατάτε μια κουταλιά χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ και ρίχνετε τον υπόλοιπο χυμό στο μείγμα. Χτυπάτε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Αδειάζετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνετε με μια σπάτουλα. Βάζετε τα μύρτιλλα σε ένα μπολ τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού που είχατε κρατήσει και πασπαλίζετε με τη 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύετε καλά και στρώνετε τα μύρτιλα στην επιφάνεια του μείγματος.
  • Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο το αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα:
  • Βάζετε στον κάδο το φρέσκο τυρί κρέμα (μαζί με το φυσικό ορό γάλακτος που υπάρχει στο κεσεδάκι), την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Βάζετε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη σάλτσα μύρτιλο:
  • Βάζετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα μύρτιλα και ανακατεύετε συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Βγάζετε τα μισά μύρτιλα σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι λιώνετε όσα μείνουν στο κατσαρολάκι. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει σβήνετε με το ξύδι. Πασπαλίζετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το βρασμό για 3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μύρτιλα που έχετε κρατήσει στην άκρη. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
Για τη συναρμολόγηση:
  • Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβετε το κέικ κάθετα στη μέση. Απλώνετε μια γενναία δόση κρέμας τυριού και σκορπίζετε λίγα από τα μύρτιλα της σάλτσας. Σκεπάζετε με το άλλο μισό κομμάτι κέικ και στολίζετε με ροζέδες κρέμας. Σκορπίζετε τη σάλτσα και βάζετε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος

Υλικά

ΥΛΙΚΑ
Ζάχαρη
210 γρ.
Αυγά μεγάλα
2
120 γρ.
Γιαούρτι στραγγιστό
220 γρ.
Βανίλια υγρή
1 κ.γ.
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον
260 γρ.
Μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ.
Χυμό και ξύσμα απο 1 ακέρωτο λεμόνι
Φρέσκα μύρτιλα
300 γρ.
Για την κρέμα
400 γρ.
150 ml
Ζάχαρη άχνη
50 γρ.
Για τη σάλτσα μύρτιλο
25 γρ.
Μύρτιλα
100 γρ.
Ξύδι
1 κ.γ.
Ζάχαρη
40 γρ.