Τάρτα με βάση κουραμπιέ

Τάρτα με βάση κουραμπιέ

1 30
Η ζύμη για κουραμπιέ, γίνεται βάση για μια μοναδική τάρτα με κρέμα και αχλάδια. Τριφτή, βουτυρένια και πεντανόστιμη. Μια συνταγή απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-tarta-me-vasi-kourampie/

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Προσαρμόζετε στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «φτερό» και χτυπάτε το βούτυρο, και τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά, για 15 - 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι να φτιάξετε ένα πολύ αφράτο και λείο μείγμα. Αρχικά χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, την αυξάνετε, μέχρι τη μέτρια προς δυνατή ισχύ.
  • Προσθέτετε το κονιάκ και τη βανίλια και χτυπάτε για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.
  • Αλλάζετε εξάρτημα στο μίξερ και προσαρμόζετε τον «γάντζο», ειδικό για ζύμες. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε να χυπάω αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μεγαλύτερη, μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά αφράτη.
  • Τέλος, ρίχνετε τα αμύγδαλα και χτυπάτε για λίγο ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  • Τη μεταφέρετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε για 1 - 2 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Πιέζετε με τις παλάμες σας μέχρι να καλύψετε τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.
Για τα αχλάδια
  • Kαθαρίζετε τα αχλάδια από τη φλούδα τους και χωρίς να τα κόψετε, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο, αφαιρείτε τους πυρήνες. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα τα αχλάδια όρθια (το κοτσανάκι να στέκεται επάνω), προσθέτετε το κρασί, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και βράζετε για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο κρασί.
Για την κρέμα
  • Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τους σπόρους και το λοβό και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και ανακατεύετε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Πετάτε το λοβό της βανίλιας και ρίχνετε με αργή ροή, το καυτό γάλα στο μπολ με το μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Τοποθετείτε ένα σουρωτήρι στην κατσαρόλα που βράσατε το γάλα και αδειάζετε εκεί το μείγμα των αυγών. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζετε με μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Συναρμολόγηση
  • Βγάζετε την μεμβράνη από την κρύα κρέμα και την χτυπάτε με το σύρμα για να αφρατέψει. Τοποθετείτε τα αχλάδια όρθια περιμετρικά στην ψημένα τάρτα και με ένα κουτάλι γεμίζετε με την κρέμα έτσι ώστε να καλύψει τα αχλάδια λίγο πάνω από τη μέση. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια της κρέμας με καβουρδισμένα αμύγδαλα και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Υλικά

Για τη βάση κουραμπιέ
Αλεύρι μαλακό
300 γρ.
180 γρ.
Ζάχαρη άχνη
60 γρ.
Κονιάκ
40 ml
Εκχύλισμα βανίλια
1 κ.γ.
Μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ.
Αμύγδαλα με τη φλούδα, καβουρδισμένα και ψιλοτριμμένα
60 γρ.
Για τα αχλάδια
Αχλάδια μικρά
6
Σαμιώτικο κρασί γλυκό
500 ml
Ξυλάκι κανέλας
1
Γαρύφαλλα
3
Για την κρέμα
250 ml
Γάλα
230 ml
Ζάχαρη
75 γρ.
Κορν φλάουρ
50 γρ.
Βανίλια (τα σποράκια)
1 κλωναράκι
Κρόκοι αυγών
5
45 γρ.
Για την επιφάνεια
Αμύγδαλα με τη φλούδα, καβουρδισμένα και ψιλοτριμμένα
100 γρ.