Τάρτα με καραμελωμένα πορτοκάλια

Τάρτα με καραμελωμένα πορτοκάλια

1 ω
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπ
Πολύ εύκολη τάρτα με ιδιαίτερο και βουτυράτο ζυμάρι. Όταν είναι η εποχή τους, μπορείτε να την φτιάξετε με σανγκουίνια, για περισσότερο χρώμα και άρωμα. Μια συνταγή απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-tarta-me-portokalia/

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Bάζετε όλα τα υλικά στην κουζινομηχανή μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμης. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτετε 1 κουταλιά ακόμη γάλα. Ανοίγετε την ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 22 εκ. και το στρώνετε σε ταρτιέρα 20 εκ., στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας την βάση και τα τοιχώματα φροντίζοντας να εξέχει αρκετά. Σκεπάζετε την τάρτα με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, γεμίζετε με ξερά ρεβίθια και ψήνετε για 15 λεπτά.
Για την κρέμα
  • Σε ένα κατσαρόλακι βάζετε όλα τα υλικά και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσουν. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μη βράσει και σβολιάσει. Δοκιμάζετε με ένα κουτάλι και αν δείτε ότι στέκεται αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζετε την κρέμα στην ταρτιέρα.
  • Επαναφέρετε την ταρτιέρα στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμη. Αποσύρετε από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τις άκρες από τα τοιχώματα που εξέχουν για να γίνουν λεία. Σκεπάζετε με μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο.
Για τα πορτοκάλια
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί. Στρώνετε τις φέτες των πορτοκαλιών και τις αφήνετε να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε πασπαλιστά τη ζάχαρη και ανακινώντας το τηγάνι (δεν ανακατεύετε) αφήνετε τη ζάχαρη να λιώσει (περίπου 6-8 λεπτά). Προσθέτετε το χυμό, το αλάτι και τη βανίλια και ανακινείτε απαλά. Αφήνετε τα πορτοκάλια να κρυώσουν και τα μεταφέρετε στην τάρτα.

Υλικά

Για την ζύμη
60 γρ.
Αλάτι θαλασσινό
¼ κ.γ.
Ζάχαρη
50 γρ.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ.
Γάλα
1 κ.σ.
Παπαρουνόσπορος
0,3 φλιτζάνι
Για την κρέμα πορτοκάλι
3 αυγά μεγάλα
3
3 κρόκοι αυγών
3
Ζάχαρη
70 γρ.
200 ml
Πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
2
120 γρ.
Αλάτι
½ κ.γ.
Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια
Πορτοκάλια ακέρωτα, κομμένα σε μισές φέτες
2
20 γρ.
Ζάχαρη
150 γρ.
Χυμό πορτοκάλι
40 ml
Αλάτι
¼ κ.γ.
Βανίλια, υγρή
1 κ.γ.