Τάρτα με κανταΐφι και γέμιση με πράσα και κράνμπερις

Τάρτα με κανταΐφι και γέμιση με πράσα και κράνμπερις

1 ω 50 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπ
Η τάρτα με φύλλο κανταΐφι δίνει μια διαφορετική και ανάλαφρη εκδοχή βάσης. Αν θέλετε, μαζί με τα πράσα, μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας σας. Μια υπέροχη συνταγή απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-tarta-me-kantaifi-kai-gemisi-me-prasa/

Εκτέλεση

Για την γέμιση:
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα κράνμπερις με το γιαούρτι, σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε τα πράσα και 2 κουταλιές νερό. Αλατοπιπερώνετε και αχνίζετε τα πράσα για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Ρίχνετε το βούτυρο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
  • Προσθέτετε το μείγμα γιαούρτι-κράνμπερις, τα αυγά, την μοτσαρέλα, τον άνηθο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά.
Για τη βάση:
  • Αφρατεύετε το κανταΐφι, τραβώντας απαλά τις «κλωστές» με τα δάχτυλα σας, ώστε να ξεκολλήσουν και να αραιώσουν.
  • Βουτυρώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 24-26 εκ., και απλώνετε εκεί το κανταΐφι καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Τα τοιχώματα ίσως καλυφθούν μέχρι τη μέση αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αρκεί να μην πιέσετε το φύλλο μέσα στο σκεύος και να παραμείνει αφράτο.
  • Ραντίζετε το κανταΐφι με τις 2 κουταλιές βούτυρο.
Για την κρούστα:
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και το γιαούρτι.
Για την τάρτα:
  • Αδειάζετε το μείγμα της γέμισης στη βάση από κανταΐφι και την απλώνετε ομοιόμορφα.
  • Περιχύνετε τη γέμιση με το μείγμα της κρούστας και στη συνέχεια χαράζετε την τάρτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, ώστε το υγρό μείγμα της κρούστας να φτάσει ως τη βάση.
  • Σκεπάζετε το ταψάκι με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 40 λεπτά ώστε να μουσκέψει και να φουσκώσει κάπως το κανταΐφι.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ψήνετε την τάρτα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να γυαλίσει. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή.

Υλικά

Για τη γέμιση
Πράσα (το λευκό και πράσινο, τρυφερό μέρος), κομμένο σε ροδέλες 2 εκ.
5
50 γρ.
200 γρ.
Γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ.
Αυγά χτυπημένα
2
Αποξηραμένα cranberries ψιλοκομμένα
120 γρ.
Άνηθος ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι
Μπαχάρι σκόνη
1 πρέζα
Αλάτι & πιπέρι
Για την κρούστα
2 αυγά χτυπημένα
200 ml
Γιαούρτι στραγγιστό
3 κουταλιές