Σπιτικό πασχαλινό τσουρέκι

Σπιτικό πασχαλινό τσουρέκι

3 ω 45 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 3 ω
Ένα υπέροχο τσουρέκι για το Πάσχα, που θα γεμίσει με το μοναδικό του άρωμα την κουζίνα σας. Μια συνταγή απο τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-spitiko-pasxalino-tsoureki/

Εκτέλεση

  • Για το φούσκωμα, σε ένα μπολ τοποθετείτε την μαγιά με το νερό και ανακατεύετε καλά να διαλυθεί.
  • Προσθέτετε τα 100 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι μαζί με την 1 κουταλιά ζάχαρη, ανακατεύετε πολύ καλά, να μην υπάρχει κανένας σβόλος στο μείγμα. Σκεπάζετε με μία μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, τουλάχιστον στο 2πλάσιο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε την ζάχαρη, το νερό, τα αυγά,, το αλάτι, την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Προσθέτετε και το μείγμα με την μαγιά, ανακατεύετε καλά και ξεκινάτε και προσθέτετε σε δόσεις το αλεύρι για τσουρέκι, ζυμώνοντας πρώτα με μία κουτάλα και όταν ξεκινήσει να σχηματίζετε μία ζύμη, συνεχίζετε με τα χέρια μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι και να δημιουργηθεί μία απαλή, εύπλαστη ζύμη.
  • Συνεχίζετε προσθέτοντας σε 3-4 δόσεις το λιωμένο βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθεί όλο μέσα στην ζύμη. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το σκεπάζετε με μία μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί, το αποσύρετε από το μπολ, το τοποθετείτε σε ένα καθαρό πάγκο, το κόβετε σε 9 ισοβαρή κομμάτια και τα πλάθετε σε μικρές μπάλες.
  • Ανοίγετε τις μπάλες ανά 3άδες σε κορδόνια και πλάθετε τσουρέκια με 3 πλεξούδες. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε ένα ταψί, 25x30εκ. περίπου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, το ένα δίπλα στο άλλο, με λίγο αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα τους, για να μην κολλήσουν, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  • Όταν τα τσουρέκια είναι έτοιμα, τα αλείφετε με το χτυπημένο αυγό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C, στις αντιστάσεις, για 40-50 λεπτά. Αφήνετε τα τσουρέκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα κόψετε.

Υλικά

Για το φούσκωμα
Αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ.
Μαγιά νωπή
50 γρ.
Ζάχαρη
1 κ.σ.
Νερό
150 γρ.
Για την ζύμη
Αλεύρι για τσουρέκι
770 γρ.
Ζάχαρη
280 γρ.
Νερό
150 γρ.
Αυγά μεσαία
2
130 γρ.
Αλάτι
½ κ.γ.
Μαστίχα σκόνη
2 γρ.
Μαχλέπι
1 κ.γ.
Κάρδαμο
1 κ.γ.
Πορτοκάλι (ξύσμα)
1
Βανίλια σκόνη (1 δόση)
Για την επάλειψη
Αυγό χτυπημένο
1