Κις Λορέν (Quiche Lorraine)

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)

2 ω 10 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπ
Η κλασική «γαλλίδα» Κις Λορέν είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές παγκοσμίως. Πλούσια, χορταστική και τέλεια απολαυστική μπορείτε να την σερβίρετε και σαν κυρίως πιάτο μαζί με μια φρεσκοκομμένη, πράσινη σαλάτα. Μια συνταγή απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-quiche-lorraine/

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτετε το αλάτι, τον κρόκο και το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κοσκινίζετε το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά σας, ώστε να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσετε.
  • Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα διαμέτρου 20-22 εκ. και στρώνετε το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζετε και τη βάζετε στο ψυγείο.
Για τη γέμιση
  • Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, χωρίς να προσθέσετε λιπαρή ουσία, σοτάρετε τα κυβάκια της πανσέτας (ή του μπέικον) και το ζαμπόν για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το λίπος τους. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αυγά για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτετε το μείγμα του τηγανιού, το μείγμα τυριών, το μπούκοβο, λίγο μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Για την τάρτα
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε από το ψυγείο την ταρτιέρα με τη ζύμη, αφαιρείτε τη μεμβράνη και αδειάζετε το μείγμα της γέμισης στο εσωτερικό της ταρτιέρας. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε την Κις Λορέν στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά.
  • Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή και τη συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.

Υλικά

Για τη ζύμη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ.
125 γρ.
1 κρόκος αυγού
1
Γάλα
50 ml
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
Χοιρινή πανσέτα (ή άκοπο καπνιστό μπέικον), κομμένη σε μικρά κυβάκια
200 γρ.
Βραστό χοιρινό ζαμπόν από μπούτι, ψιλοκομμένο
150 γρ.
4 αυγά
Arla κρέμα γάλακτος πλήρης
500 ml
150 γρ.
Της σούπας γλυκιά πάπρικα σε νιφάδες
1 κ.σ.
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι