Προφιτερόλ

Προφιτερόλ

2 ω 40 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπ
Λαχταριστή σοκολατένια σος, πάνω σε αφράτα σου. Ένα αγαπημένο γλυκό, απο τον Στέλιο Παρλιάρο.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-profiterole/

Εκτέλεση

Γέμιση
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας. Τα βάζουμε στη φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα χλιαρύνει, τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.
  • Βγάζουμε την κρέμα, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και την ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη ή στο μίξερ για να γίνει λεία και απαλή. Κόβουμε τα σου στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Σος
  • Βράζουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μπλέντερ χειρός. Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο. Αφήνουμε τη σος κατά μέρος να κρυώσει ελαφρώς και να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη.
Σερβίρισμα
  • Βάζουμε από 2-3 σου σε κάθε μερίδα και τα και περιχύνουμε με σος. Αν η σος κρυώσει, τη ζεσταίνουμε ξανά σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Υλικά

Γέμιση
36 σου έτοιμα (βρίσκουμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορούμε να παραγγείλουμε και από ζαχαροπλαστεία)
36
150 γρ.
Γάλα φρέσκο πλήρες
350 γρ.
Ζάχαρη
80 γρ.
Κορν φλάουρ
40 γρ.
1 αυγό
1
3 κρόκοι αυγών
3
Βανίλια σχισμένο κατα μήκος στα 2 με ένα μαχαίρι
1 κλωναράκι
Σος
Κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
250 γρ.
Γάλα φρέσκο, πλήρες
200 γρ.
50 γρ.
60 γρ.