Πουρές πατάτας ογκρατέν

Πουρές πατάτας ογκρατέν

35
Χρόνος προετοιμασίας 20
Πλούσια γεύση με κρεμώδη υφή, η τέλεια γαρνιτούρα για τα τραπέζια σας. Μια συνταγή απο την ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-poures-patatas/

Εκτέλεση

  • Για να κάνουμε πουρέ ογκρατέν, πρώτα πρέπει να βράσουμε τις πατάτες.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.
  • Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό.
  • Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι πατάτες, βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20΄.
  • Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα νερά και τις ξαναβάζουμε στη στεγνή κατσαρόλα.
  • Με σύρμα ή με κουτάλα σπάμε τις πατάτες σε πουρέ ενώ ταυτόχρονα τις ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για να στεγνώσουν τελείως.
  • Αφήνουμε στην άκρη τον πουρέ διατηρώντας τον ζεστό.
  • Σε ένα μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50 γραμ. βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
  • Σωτάρουμε για 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και σωτάρουμε για 3΄-4΄.
  • Τα ρίχνουμε στον πουρέ πατάτας.
  • Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2΄.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας.
  • Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά. Θα σας θυμίσει μία αραιή μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Ρίχνουμε την κρέμα στον πουρέ.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 200º C για 15΄ μέχρι να ροδίσει ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο.
  • Μπορείτε να έχετε κάνει όλη την διαδικασία από πρίν, να στρώσετε τον πουρέ στο ταψί και απλά να γκρατινάρετε τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρετε.

Υλικά

Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1
2 κουταλιές
Δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
5
Πατάτες (5-6 τεμάχια) καθαρισμένες
1 κ.
Αλεύρι
1 κ.σ.
350 ml
150 γρ.
Πιπέρι προαιρετικά
Λίγο σχοινόπρασο για την επιφάνεια