Πασχαλινό Τσουρέκι απο τον Στέλιο Παρλιάρο
  • Arla
  • Συνταγές
  • Πασχαλινό Τσουρέκι απο τον Στέλιο Παρλιάρο

Πασχαλινό Τσουρέκι απο τον Στέλιο Παρλιάρο

Μια λαχταριστή παραδοσιακή συνταγή απο τον ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-pasxalino-tsoureki/

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε τη μαγιά στα 40 γρ. χλιαρό γάλα ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα δύο αυγά, το γάλα και τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο (το εργαλείο για τις ζύμες) σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου αναμειχθούν καλά. Έπειτα προσθέτουμε κομμάτι-κομμάτι το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό και ελαστικό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Προσοχή, στην αρχή θα φαίνεται πως κολλάει αρκετά, αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι, γιατί θα σκληρύνει. Τέλος, προσθέτουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα, ώστε να διασκορπιστούν τα αρώματα στη ζύμη.
  • Σταματάμε το μίξερ και δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας. Τη μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν την βάζουμε στον πάγκο και την ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια για να φύγει ο αέρας. Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο μπαστούνι. Ενώνουμε τα μπαστούνια μεταξύ τους στο πάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξίδα. Μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για άλλη μία ώρα ώστε να φουσκώσει ξανά.
  • Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης με λίγο νερό και αλείφουμε το τσουρέκι πολύ προσεκτικά (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε). Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξηρή μαγιά αντί για νωπή;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά αντί για νωπή στο τσουρέκι. Η ξηρή μαγιά είναι πιο συμπυκνωμένη από τη νωπή, επομένως συνήθως χρειάζεται λιγότερη ποσότητα. Ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας της νωπής μαγιάς όταν την αντικαθιστάτε με ξηρή. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σας απαιτεί 30 γραμμάρια νωπής μαγιάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου 10 γραμμάρια ξηρής μαγιάς. Είναι επίσης σημαντικό να την ενεργοποιήσετε σωστά, διαλύοντάς την σε χλιαρό νερό πριν την προσθέσετε στα υπόλοιπα υλικά.

Τι σημαίνει "χλιαρό" γάλα; Πόσους βαθμούς πρέπει να είναι;

Το "χλιαρό" γάλα στη συνταγή του τσουρεκιού αναφέρεται σε γάλα που έχει θερμοκρασία τέτοια ώστε να ενεργοποιεί τη μαγιά χωρίς να την καταστρέφει. Συνήθως, η θερμοκρασία του χλιαρού γάλακτος είναι περίπου 37-40°C.

Μπορώ να ζυμώσω τη ζύμη με το χέρι αν δεν έχω μίξερ;

Ναι, μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη με το χέρι αν δεν έχετε μίξερ. Η διαδικασία ζυμώματος με το χέρι είναι λίγο πιο χρονοβόρα και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, αλλά είναι απόλυτα εφικτή. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μπορείτε να την τεντώσετε χωρίς να σκιστεί εύκολα.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι η ζύμη έχει ζυμωθεί αρκετά;

Η ζύμη έχει ζυμωθεί αρκετά όταν μπορείτε να την τεντώσετε σε λεπτή μεμβράνη που επιτρέπει το φως να περάσει μέσα από αυτήν, χωρίς να σκιστεί εύκολα.

Τι μπορώ να κάνω αν η ζύμη κολλάει πολύ;

Μπορείτε να ρίξετε λίγο περισσότερο αλεύρι επάνω στον πάγκο που ζυμώνετε. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγχετε το μείγμα υγρών και στερεών συστατικών, ώστε να έχει την κατάλληλη ποσότητα απο τον κάθε τύπο. Επίσης, αν δε θέλετε να προσθέσετε αλεύρι, μπορείτε να λαδώσετε τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο.

Μπορώ να προσθέσω γέμιση στο τσουρέκι, όπως σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς;

Ναι, μπορείτε να προσθέσετε γέμιση στο τσουρέκι, όπως σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς, για να το κάνετε πιο νόστιμο. Αφού αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει, ανοίξτε την σε ορθογώνιο σχήμα και πασπαλίστε τη γέμιση ομοιόμορφα, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες. Στη συνέχεια, τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό, κλείνοντας καλά τις άκρες για να μην διαρρεύσει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Δώστε το σχήμα που επιθυμείτε στο τσουρέκι, όπως πλεξούδα, και αφήστε το να φουσκώσει ξανά πριν το ψήσετε. Με αυτές τις προσθήκες, το τσουρέκι σας θα έχει μια νόστιμη έκπληξη στο εσωτερικό!

Πώς μπορώ να αποτρέψω το τσουρέκι από το να "απλώσει" κατά το ψήσιμο;

Για να αποτρέψετε το τσουρέκι από το να "απλώσει" κατά το ψήσιμο, είναι σημαντικό να ζυμώσετε τη ζύμη καλά ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη, η οποία θα βοηθήσει στη διατήρηση του σχήματος. Όταν πλάθετε το τσουρέκι, βεβαιωθείτε ότι οι άκρες είναι καλά κλεισμένες και το σχήμα είναι σταθερό. Επιλέξτε ένα ταψί που δεν είναι πολύ μεγάλο για το μέγεθος της ζύμης και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει επαρκώς πριν το ψήσετε. Ψήστε το στη σωστή θερμοκρασία, συνήθως γύρω στους 170°C, για να διατηρήσει το σχήμα του. Με αυτές τις συμβουλές, θα μειώσετε τις πιθανότητες να απλώσει το τσουρέκι κατά το ψήσιμο.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το τσουρέκι φρέσκο για περισσότερες ημέρες;

Για να διατηρήσετε το τσουρέκι φρέσκο για περισσότερες ημέρες, τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε το καλά με πλαστική μεμβράνη, ώστε να αποφύγετε την απώλεια υγρασίας. Φυλάξτε το σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από άμεσο ηλιακό φως. Αν θέλετε να το διατηρήσετε για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, μπορείτε να το καταψύξετε, τυλίγοντάς το με πλαστική μεμβράνη και αλουμινόχαρτο πριν το τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Όταν θελήσετε να το καταναλώσετε, αφήστε το να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το τσουρέκι έχει σκληρύνει ελαφρώς, μπορείτε να το ζεστάνετε για λίγα λεπτά στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων για να επαναφέρετε την υφή του. Με αυτές τις πρακτικές, θα μπορέσετε να απολαύσετε το τσουρέκι σας φρέσκο για περισσότερες ημέρες.

Υλικά

Μαγιά νωπή
40 γρ.
Γάλα πλήρες φρέσκο + 40γρ. επιπλέον χλιαρό
190 γρ.
Αυγά + 1 επιπλέον για επάλειψη
2
125 γρ.
Αλεύρι σκληρό, ή για τσουρέκι
680 γρ.
Ζάχαρη
120 γρ.
Αλάτι
1 πρέζα
Μαχλέπι κοπανισμένο (όχι πολύ γεμάτο)
1 κ.γ.
Μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
½ κ.γ.
Νιφάδες αμυγδάλου για την επιφάνεια