
Πασχαλινό Τσουρέκι απο τον Στέλιο Παρλιάρο

Εκτέλεση
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξηρή μαγιά αντί για νωπή;
Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά αντί για νωπή στο τσουρέκι. Η ξηρή μαγιά είναι πιο συμπυκνωμένη από τη νωπή, επομένως συνήθως χρειάζεται λιγότερη ποσότητα. Ο γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας της νωπής μαγιάς όταν την αντικαθιστάτε με ξηρή. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σας απαιτεί 30 γραμμάρια νωπής μαγιάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου 10 γραμμάρια ξηρής μαγιάς. Είναι επίσης σημαντικό να την ενεργοποιήσετε σωστά, διαλύοντάς την σε χλιαρό νερό πριν την προσθέσετε στα υπόλοιπα υλικά.
Το "χλιαρό" γάλα στη συνταγή του τσουρεκιού αναφέρεται σε γάλα που έχει θερμοκρασία τέτοια ώστε να ενεργοποιεί τη μαγιά χωρίς να την καταστρέφει. Συνήθως, η θερμοκρασία του χλιαρού γάλακτος είναι περίπου 37-40°C.
Ναι, μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη με το χέρι αν δεν έχετε μίξερ. Η διαδικασία ζυμώματος με το χέρι είναι λίγο πιο χρονοβόρα και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, αλλά είναι απόλυτα εφικτή. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μπορείτε να την τεντώσετε χωρίς να σκιστεί εύκολα.
Η ζύμη έχει ζυμωθεί αρκετά όταν μπορείτε να την τεντώσετε σε λεπτή μεμβράνη που επιτρέπει το φως να περάσει μέσα από αυτήν, χωρίς να σκιστεί εύκολα.
Μπορείτε να ρίξετε λίγο περισσότερο αλεύρι επάνω στον πάγκο που ζυμώνετε. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγχετε το μείγμα υγρών και στερεών συστατικών, ώστε να έχει την κατάλληλη ποσότητα απο τον κάθε τύπο. Επίσης, αν δε θέλετε να προσθέσετε αλεύρι, μπορείτε να λαδώσετε τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο.
Ναι, μπορείτε να προσθέσετε γέμιση στο τσουρέκι, όπως σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς, για να το κάνετε πιο νόστιμο. Αφού αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει, ανοίξτε την σε ορθογώνιο σχήμα και πασπαλίστε τη γέμιση ομοιόμορφα, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες. Στη συνέχεια, τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό, κλείνοντας καλά τις άκρες για να μην διαρρεύσει η γέμιση κατά το ψήσιμο. Δώστε το σχήμα που επιθυμείτε στο τσουρέκι, όπως πλεξούδα, και αφήστε το να φουσκώσει ξανά πριν το ψήσετε. Με αυτές τις προσθήκες, το τσουρέκι σας θα έχει μια νόστιμη έκπληξη στο εσωτερικό!
Για να αποτρέψετε το τσουρέκι από το να "απλώσει" κατά το ψήσιμο, είναι σημαντικό να ζυμώσετε τη ζύμη καλά ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη, η οποία θα βοηθήσει στη διατήρηση του σχήματος. Όταν πλάθετε το τσουρέκι, βεβαιωθείτε ότι οι άκρες είναι καλά κλεισμένες και το σχήμα είναι σταθερό. Επιλέξτε ένα ταψί που δεν είναι πολύ μεγάλο για το μέγεθος της ζύμης και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει επαρκώς πριν το ψήσετε. Ψήστε το στη σωστή θερμοκρασία, συνήθως γύρω στους 170°C, για να διατηρήσει το σχήμα του. Με αυτές τις συμβουλές, θα μειώσετε τις πιθανότητες να απλώσει το τσουρέκι κατά το ψήσιμο.
Για να διατηρήσετε το τσουρέκι φρέσκο για περισσότερες ημέρες, τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε το καλά με πλαστική μεμβράνη, ώστε να αποφύγετε την απώλεια υγρασίας. Φυλάξτε το σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από άμεσο ηλιακό φως. Αν θέλετε να το διατηρήσετε για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, μπορείτε να το καταψύξετε, τυλίγοντάς το με πλαστική μεμβράνη και αλουμινόχαρτο πριν το τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Όταν θελήσετε να το καταναλώσετε, αφήστε το να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το τσουρέκι έχει σκληρύνει ελαφρώς, μπορείτε να το ζεστάνετε για λίγα λεπτά στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων για να επαναφέρετε την υφή του. Με αυτές τις πρακτικές, θα μπορέσετε να απολαύσετε το τσουρέκι σας φρέσκο για περισσότερες ημέρες.
Υλικά
Μαγιά νωπή
|
40 γρ. |
---|---|
Γάλα πλήρες φρέσκο + 40γρ. επιπλέον χλιαρό
|
190 γρ. |
Αυγά + 1 επιπλέον για επάλειψη
|
2 |
125 γρ. | |
Αλεύρι σκληρό, ή για τσουρέκι
|
680 γρ. |
Ζάχαρη
|
120 γρ. |
Αλάτι
|
1 πρέζα |
Μαχλέπι κοπανισμένο (όχι πολύ γεμάτο)
|
1 κ.γ. |
Μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
|
½ κ.γ. |
Νιφάδες αμυγδάλου για την επιφάνεια
|