Πασχαλινά κουλουράκια με μαγιά

Πασχαλινά κουλουράκια με μαγιά

2 ω 15 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπ
Αφράτα και πολύ νόστιμα που τα παιδιά θα ξετρελαθούν. Μπορείτε να τα κάνετε σε διάφορα σχέδια αλλά αν χρησιμοποιήσετε μικρότερες δόσεις ζύμης θα πρέπει να προσέξετε το χρόνο ψησίματος. Μια υπέροχη συνταγή από την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-pasxalina-koulourakia-me-magia/

Εκτέλεση

  • Βάζετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα στον κάδο της κουζινομηχανής και ρίχνετε πασπαλιστά τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα για 10 λεπτά.
  • Προσθέτετε το βούτυρο, τα αυγά και ξεκινάτε να προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι ενώ δουλεύετε τα υλικά με τον γάντζο (το αλεύρι θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των αυγών). Μόλις ενωθούν προσθέτετε το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και αφήνετε να ζυμωθούν μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή, ομοιογενής ζύμη.
  • Σκεπάζετε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα). Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και κόβετε σε κομμάτια περίπου 80 γρ. Πλάθετε τα κομμάτια σε μπαλάκια, τα σκεπάζετε με πετσέτα και τα αφήνετε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
  • Παίρνετε ένα μπαλάκι και το πλάθετε σε μακρύ κορδόνι πάχους περίπου 2 εκατοστών. Κόβετε ένα κομμάτι από τη μια πλευρά και με ένα μαχαίρι το κόβετε σε δύο κομμάτια κρατώντας στα ενωμένα από την μια πλευρά (για το κεφάλι με τα αυτιά).
  • Από το μακρύ κορδόνι που έχει απομείνει, κόβετε ένα μικρό κομματάκι (για την ουρά) και το αφήνετε στην άκρη. Τυλίγετε το υπόλοιπο κορδόνι σε σπιράλ. Μεταφέρετε το σπιράλ σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε το κεφάλι και την ουρά, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν στο σπιράλ και βάζετε από 1 μπαχάρι. Τελειώνετε με όλα τα κομμάτια ζύμης και σκεπάζετε τη λαμαρίνα με πετσέτα για 15 λεπτά.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αλείφετε τα λαγουδάκια με χτυπημένο αυγό και ψήνετε για 25 λεπτά.

Υλικά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1100 γρ.
200 γρ.
Ζάχαρη
200 γρ.
250 ml
Γάλα χλιαρό
250 ml
Αυγά
2
Ακέρωτο λεμόνι (ξύσμα)
1
Μαγιά ξηρή
2 κ.γ.
Αλάτι
10 γρ.
Αυγό ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
1
Λίγο μπαχάρι σε κόκκους