Μουσακάς χωρίς τηγάνι

Μουσακάς χωρίς τηγάνι

1 ω 20 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπ
Ο μουσακάς χωρίς τηγάνι είναι πολύ ελαφρύς και αυτό που υπερισχύει είναι η γλύκα της ψητής μελιτζάνας, η μελωμένη σάλτσα κιμά και η ελαφριά γεύση της εύκολης μπεσαμέλ. Μία απίστευτη συνταγή της ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-mousakas-xwris-thgani/

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα κιμά
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον.
  • Αφήνουμε 7 με 8 λεπτά να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά χωρίς να ανακατεύουμε για να μην αφήνει υγρά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο και το σκόρδο. Σωτάρουμε για 5 με 6 λεπτά επιπλέον.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
  • Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει τη σάλτσα κιμά.
  • Σιγοβράζουμε τον κιμά σκεπασμένο για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε στον μαγειρεμένο κιμά, δύο κουτάλες σάλτσα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Για τις ψητές μελιτζάνες
  • Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • Τις αραδιάζουμε σε δύο ταψιά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
  • Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον άερα για 20 λεπτά να μαλακώσουν.
Για την εύκολη μπεσαμέλ
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την κρέμα στη φωτιά.
  • Βράζουμε την μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει.
  • Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Για το στήσιμο
  • Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί διάστασης 25Χ40εκ και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί.
  • Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά και στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε δεύτερη στρώση.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
  • Απλώνουμε την εύκολη μπεσαμέλ στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο μουσακάς, ώστε να κόβεται, και σερβίρουμε.

Υλικά

Για τον μουσακά
Μελιτζάνες φλάσκες
2 κιλά
100 γρ.
Φρυγανιές τριμμένη
100 γρ.
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
Ελαιόλαδο
4 κουταλιές
Κιμάς μοσχαρίσιος
800 γρ.
Κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1
Καρότο μέτριο, τριμμένο
1
Σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2
Ψιλοκομμένες ντομάτα
800 γρ.
Δάφνη
1 φύλλο
Κανέλα
1 ξυλάκι
Κονιάκ
⅓ φλιτζάνι
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την εύκολη μπεσαμέλ
Γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
1½ λ.
Κορν φλάουρ
125 γρ.
2 κουταλιές
Αυγά
2
Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
3 πρέζες
Αλάτι
Πιπέρι
200 γρ.