Κουλουράκια πορτοκαλιού

Κουλουράκια πορτοκαλιού

25 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπ
Τα πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού είναι τραγανά, αφράτα και πολύ αρωματικά. Ετοιμάστε αυτή την υπέροχη συνταγή απο την ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-koulourakia-portokaliou/

Εκτέλεση

Για τα κουλουράκια
  • Αρχικά κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικινγκ και τα αφήνετε στην άκρη.
  • Χτυπάτε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη της συνταγής, μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα.
  • Βάζετε το μαλακό βούτυρο Lurpak στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτετε την ζάχαρη και τα χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα για 4-5’, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Σκάβετε τα πλαϊνά του μπολ με σπάτουλα.
  • Προσθέτετε το ξύσμα, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτετε το κονιάκ.
  • Διαλύετε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνετε στο μείγμα. Προσθέτετε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύετε ελάχιστα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνετε για 10’ σκεπασμένη. Η ζύμη συνολικά έχει βάρος 850 γραμμάρια.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.
  • Κόβετε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους 25 -30 γραμμάρια.
  • Πλάθετε κουλουράκια σε πασχαλινά σχέδια. Τα αραδιάζετε σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βάζετε τα κουλουράκια στο ταψί αραιά μεταξύ τους. Τα αλείφετε ολόγυρα με ένα πινέλο, με λίγο διάλυμα αυγού.
  • Τοποθετείτε το πρώτο ταψί στον καυτό φούρνο στην μεσαία σχάρα. Ψήνετε για περίπου 25’ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα. Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός από φούρνο σε φούρνο, διαφέρει.
  • Όμοια φτιάχνετε και τα υπόλοιπα πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού. Αφού ψηθούν τα κουλουράκια τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα μεταφέρετε σε αεροστεγές μπολ αφού κρυώσουν τελείως, τα σκεπάζετε και τα διατηρείτε τραγανά για πολύ καιρό.
Για το διάλυμα αυγού
  • Σε ένα μπολ βάζετε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάτε να ενωθούν.
  • Αλείφετε τα κουλουράκια πριν τα φουρνίσετε.
  • Για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, αλείψτε με μια στρώση διάλυμα αυγού κι αφήστε για λίγα λεπτά να στεγνώσει και να δημιουργηθεί ένα φιλμ στην επιφάνεια.
  • Επαναλάβετε την επάλειψη αυγού για πιο νόστιμο, ρόδινο και γυαλιστερό αποτέλεσμα.
Τα μυστικά της συνταγής

Αν είναι πολύ ζεστός ο χώρος που δουλεύετε και σας δυσκολεύει η ζύμη για κουλουράκια στο πλάσιμο, αφήστε την ζύμη για 10’ στο ψυγείο να σφίξει και μετά μπορείτε να τα πλάσετε. Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, αυξήστε την θερμοκρασία στους 180ºC. Ο φούρνος χρειάζεται αρκετή ώρα προθέρμανση για να πιάσει την σωστή θερμοκρασία στις αντιστάσεις. Στις αντιστάσεις ψήνετε στην κάτω σχάρα για λίγα λεπτά επιπλέον. Στις αντιστάσεις ψήνετε πάντα ένα ένα ταψί και ποτέ δυο μαζί. Αντίθετα, στον αέρα ψήστε και 2-3 ταψιά μαζί. Όμως σε αυτή την περίπτωση, πρέπει στα μισά του ψησίματος να αλλάξετε θέση στα ταψιά για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Υλικά

Για τα κουλουράκια
250 γρ.
Ζάχαρη
140 γρ.
2 κρόκοι αυγών
2
Αλάτι
2 πρέζες
Πορτοκάλι (μεγάλο, ακέρωτο)
1
Κονιάκ
15 ml
Χυμό πορτοκάλι (1 μεγάλ ζουμερό πορτοκάλι)
60 ml
Μαγειρική σόδα
⅛ κ.γ.
Μαστίχα (2 δάκρυα)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450 γρ.
Μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ.
Για το διάλυμα αυγού
Αυγό μικρό
1
Νερό
1 κ.σ.