Κολοκυθόψωμο

Κολοκυθόψωμο

Είμαστε στη μέση του φθινοπώρου, τα φύλλα πέφτουν και η μυρωδιά από φρέσκο, σπιτικό ψωμί απλώνεται στην κουζίνα. Το ψωμί με κολοκύθα είναι η ιδανική συνταγή για αυτή την εποχή του χρόνου, όταν ο καιρός γίνεται πιο δροσερός και οι μέρες μικραίνουν. Το γλυκό-πικάντικο άρωμα της κολοκύθας, σε συνδυασμό με μια πρέζα κουρκουμά, θυμίζει μια χρυσή φθινοπωρινή μέρα.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-kolokythopsomo/

Εκτέλεση

  • Κόψτε την κολοκύθα σε μικρότερα κομμάτια. Βράστε τη σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Κρατήστε 100 ml από το νερό βρασμού. Πολτοποιήστε τα κομμάτια κολοκύθας μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πουρές.
  • Βάλτε τη μαγιά σε ένα μπολ. Ανακατέψτε τα 100 ml νερού βρασμού, το κουάρκ/γιαούρτι και τον πουρέ κολοκύθας. Ανακατέψτε τη μαγιά ώστε να διαλυθεί.
  • Προσθέστε το αλεύρι, τους σπόρους κολοκύθας, το βούτυρο και το αλάτι. Ανακατέψτε με μίξερ μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάστε και αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά.
  • Βάλτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε ελαφρά. Προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι, αλλά η ζύμη πρέπει να είναι λίγο κολλώδης.
  • Σχηματίστε τη ζύμη σε δύο επιμήκη καρβέλια και κυλήστε κάθε καρβέλι ελαφρά. Τοποθετήστε τα καρβέλια σε καλά βουτυρωμένες φόρμες. Σκεπάστε τα με ένα πανί και αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200° ή στους 180° με αέρα.
  • Πασπαλίστε τα ψωμιά με σπόρους κολοκύθας και θαλασσινό αλάτι και ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν κάτω από ένα πανί.
  • Ανακατέψτε τo Arla Cream Cheese, το θυμάρι, τη φλούδα λεμονιού και το αλάτι και σερβίρετε το μείγμα τυριού κρέμα με το ψωμί κολοκύθας.

Υλικά

Υλικά για το ψωμί
Κίτρινη κολοκύθα ξεφλουδισμένη (300γρ.)
1
Μαγιά
25 γρ.
Γιαούρτι
125 γρ.
Αλεύρι ολικής άλεσης
420 γρ.
Σπόροι κολοκύθας
60 γρ.
25 γρ.
Αλάτι
1 κ.γ.
Υλικά για το τυρί κρέμα
125 γρ.
Φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κ.γ.
Λεμόνι (φλούδα)
½
Θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ.