&w=375&h=265&mode=crop&ak=80b3352f&hm=8cc6407c)
Κέικ πορτοκάλι από τον Στέλιο Παρλιάρο

Εκτέλεση
Ποιες είναι οι διαστάσεις της φόρμας που προτείνονται για αυτή τη συνταγή;
Θα χρειαστείτε μια τυπική φόρμα κέικ με χωρητικότητα απο 1,5 έως 2 λίτρα (τουλάχιστον 25x11εκ περίπου για ορθογώνιο σχήμα) . Ένας γενικός κανόνας είναι να γεμίζετε τη φόρμα μέχρι τα 2/3 του ύψους της για να υπάρχει επαρκής χώρος για την ανάπτυξη του κέικ κατά το ψήσιμο.
Το κέικ μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι καλά σκεπασμένο ή αποθηκευμένο σε αεροστεγές δοχείο. Στο ψυγείο, μπορεί να παραμείνει φρέσκο για περίπου μία εβδομάδα, ενώ αν το καταψύξετε, μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 μήνες. Φροντίστε να το τυλίξετε καλά με πλαστική μεμβράνη και αλουμινόχαρτο πριν το καταψύξετε.
Βεβαίως, μπορείτε να προσθέσετε γλάσο ή επικάλυψη στο κέικ για να το εμπλουτίσετε με επιπλέον γεύση. Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν γλάσο σοκολάτας, όπου λιώνετε σοκολάτα με βούτυρο ή κρέμα, γλάσο κρέμας τυριού που ανακατεύεται με ζάχαρη άχνη και λίγο χυμό πορτοκαλιού, ή απλό γλάσο ζάχαρης άχνης με χυμό πορτοκαλιού. Αυτές οι επιλογές προσθέτουν διαφορετικές υφές και γεύσεις, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε την τέλεια επικάλυψη για το κέικ σας.
Αν το κέικ φουσκώσει υπερβολικά στο κέντρο κατά το ψήσιμο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το διορθώσετε ή να το αποτρέψετε στο μέλλον. Καταρχάς, μπορείτε να κόψετε προσεκτικά το υπερβολικά φουσκωμένο τμήμα με ένα μαχαίρι για να ισοπεδώσετε την επιφάνεια και να προσθέσετε οποιοδήποτε γλάσο ή επικάλυψη. Για να αποτρέψετε αυτό το φαινόμενο στο μέλλον, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του φούρνου είναι σωστή και χρησιμοποιήστε μια φόρμα κατάλληλη για την ποσότητα της ζύμης. Επιπλέον, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου και να ψήνετε το κέικ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να επιτρέψετε στο κέντρο να ψηθεί ομοιόμορφα με τις άκρες. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο λιγότερο μπέικιν πάουντερ για να μειώσετε το φούσκωμα.
Για να ελέγξετε αν το κέικ είναι έτοιμο χωρίς να το κόψετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα ή ένα λεπτό ξυλάκι. Εισάγετε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και αφαιρέστε την για να δείτε αν βγαίνει καθαρή ή με λίγα ψίχουλα - αυτό υποδεικνύει ότι το κέικ είναι έτοιμο. Αν η οδοντογλυφίδα έχει υγρή ζύμη, το κέικ χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Επιπλέον, η επιφάνεια του κέικ πρέπει να έχει χρυσαφένια όψη και να έχει ξεκολλήσει ελαφρώς από τα τοιχώματα της φόρμας. Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να ελέγξετε την ετοιμότητα του κέικ χωρίς να το καταστρέψετε.
Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης αντί για το κλασικό αλεύρι στη συνταγή σας, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικές προσαρμογές. Το αλεύρι ολικής άλεσης έχει διαφορετική υφή και μπορεί να κάνει το κέικ πιο πυκνό και με διαφορετική γεύση. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του κλασικού αλευριού με αλεύρι ολικής άλεσης, όπως για παράδειγμα , 50% από κάθε είδος αλευριού, για να διατηρήσετε την υφή και τη φρεσκάδα του κέικ. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο παραπάνω υγρό συστατικό, όπως χυμό ή γάλα, για να αντισταθμίσετε την απορροφητικότητα του αλευριού ολικής άλεσης.
Αν το κέικ κολλήσει στη φόρμα, περιμένετε να κρυώσει ελαφρώς πριν προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε. Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό μαχαίρι ή σπάτουλα για να χαλαρώσετε το κέικ γύρω από τα τοιχώματα της φόρμας και γυρίστε τη φόρμα ανάποδα πάνω από μια πιατέλα, χτυπώντας ελαφρά τη βάση της φόρμας για να βοηθήσετε το κέικ να ξεκολλήσει. Εάν εξακολουθεί να κολλάει, ζεστάνετε ελαφρώς τη βάση της φόρμας με ένα πανί βουτηγμένο σε ζεστό νερό για να διευκολύνετε την απελευθέρωση του κέικ. Με αυτές τις μεθόδους, μπορείτε συνήθως να αφαιρέσετε το κέικ χωρίς να το καταστρέψετε.
Υλικά
Πορτοκάλια πούλμπα
|
260 γρ. |
---|---|
250 γρ. | |
Ζάχαρη μαύρη
|
400 γρ. |
Αλεύρι
|
500 γρ. |
Αυγά
|
5 |
Κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
|
1 |