Κέικ με καρύδια & επικάλυψη κρέμας τυριού

Κέικ με καρύδια & επικάλυψη κρέμας τυριού

1 ω 40 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπ
Μια διαφορετική και απολαυστική εκδοχή της καρυδόπιτας, που συνοδεύεται από αέρινη κρέμα τυριού. Μια συνταγή απο τον Στέλιο Παρλιάρο.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-keik-me-karydia--tyri-krema/

Εκτέλεση

Για το κέικ
  • Απλώνουμε τα καρύδια σε μία λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 12-13 λεπτά (όχι στο γκριλ). Αφού κρυώσουν πολύ καλά, τα αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το αλεύρι και την κανέλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε το βούτυρο και στο τέλος την καρυδόσκονη. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη μεγάλη μακρόστενη φόρμα 27x10x10 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 1 ώρα περίπου.
Για το σιρόπι
  • Βράζουμε για 3 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό επάνω στη ζεστή καρυδόπιτα. Αφήνουμε να κρυώσει και καλύπτουμε την επιφάνεια με την κρέμα τυριού.
Για την κρέμα τυριού
  • Στο μίξερ, χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος, έως ότου σχηματιστεί μία σφιχτή κρέμα.
Προετοιμασία

Ανάβουμε τον φούρνο όταν ξεκινάμε τη συνταγή και όχι όταν το γλυκό είναι σχεδόν έτοιμο για ψήσιμο. Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά (ο χρόνος, βέβαια, διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο) για να φτάσει στη θερμοκρασία που ορίζουμε. Ένας σωστά προθερμασμένος φούρνος βοηθάει το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα να ενεργοποιηθούν και να κάνουν το κέικ αφράτο και φουσκωτό.

Υλικά

Ψύχα απο καρύδια
400 γρ.
Αυγά
5
Ζάχαρη
200 γρ.
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
280 γρ.
Κανέλα
1 κ.γ.
250 γρ.
Για το σιρόπι
Νερό
600 γρ.
Ζάχαρη
750 γρ.
Γλυκόζη
100 γρ.
Για την κρέμα τυριού
300 γρ.
Ζάχαρη άχνη
30 γρ.
100 γρ.