Γαλατόπιτα Χωριάτικη

Γαλατόπιτα Χωριάτικη

1 40
Γαλατόπιτα χωριάτικη από την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Μια από τις πιο αγαπημένες γλυκές πίτες των Ελλήνων. Αφράτη κρέμα και βουτυρένια φύλλα με άρωμα κανέλας.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-galatopita-xwriatiki/

Εκτέλεση

Για την κρέμα
  • Χαράζετε τη βανίλια και με το μαχαίρι «ξύνοντας» τους σπόρους της. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη μισή ζάχαρη, τους σπόρους και τον λοβό της βανίλιας και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει ένας ελαφρύς βρασμός.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ενωθούν. Χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα, ρίχνετε περίπου το 1/3 της ποσότητας του γάλακτος και ανακατεύετε καλά.
  • Πετάτε τον λοβό της βανίλιας, ρίχνετε το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα και βάζετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα για 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά.
Για την γαλατόπιτα
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Βουτυρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22 εκ. και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Ξεδιπλώνετε τα χωριάτικα φύλλα και τα κρατάτε στην άκρη.
  • Φέρνετε το πρώτο φύλλο μπροστά σας και το αλείφετε καλά με βούτυρο. Πασπαλίζετε με λίγη κανελοζάχαρη και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο υπό γωνία (περιστρέφοντάς το λίγο, κρατώντας σταθερό το κέντρο του). Αλείφετε και αυτό το φύλλο με βούτυρο και πασπαλίζετε με κανελοζάχαρη. Στρώνετε το επόμενο χωριάτικο φύλλο, υπό γωνία και βουτυρώνετε καλά. Πασπαλίζετε με όσο μείγμα έχει απομείνει από τη ζάχαρη και σκεπάζετε και πάλι με το τελευταίο φύλλο υπό γωνία. Το αλείφετε με βούτυρο και πιάνοντας όλα τα φύλλα μαζί τα μεταφέρετε στη φόρμα. Πρέπει να στρωθεί η βάση και να εξέχουν από τα τοιχώματα (με μύτες που έχουν δημιουργηθεί από την τοποθέτηση των φύλλων υπο γωνία).
  • Ρίχνετε την κρέμα, ισιώνετε την επιφάνεια και βάζετε τη φόρμα σε ένα ταψί. Μεταφέρετε στο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα. Αν δείτε ότι η κρέμα έχει πάρει αρκετό χρώμα, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο. Βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν την ξεφορμάρετε.

Υλικά

Για το φύλλο
Χωριάτικα φύλλα κρούστας
4
150 γρ.
Ζάχαρη καστανή
3 κουταλιές
Κανέλα σκόνη
1 κ.σ.
Για την κρέμα
400 ml
Γάλα
550 ml
Ζάχαρη
160 γρ.
10 κρόκοι αυγών
10
Κορν φλάουρ
60 γρ.
Λοβός από φυσική βανίλια
1
100 γρ.