Εύκολη τάρτα με τυριά και ψητή ντομάτα

Εύκολη τάρτα με τυριά και ψητή ντομάτα

1 ω
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπ
Μια πανεύκολη και νόστιμη συνταγή για κάθε περίσταση, απο την ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-eykoli-tarta-ntomata-tyria/

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Προσθέτουμε το αλάτι. Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρέ και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με δυο μαχαίρια κόβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι, ώστε κάθε κομμάτι βουτύρου να ντυθεί με αλεύρι. Όταν το βούτυρο γίνει πολύ μικρά κομμάτια, ρίχνουμε το κρύο νερό και το ξίδι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δυο μαχαίρια. Μόλις βραχεί ελαφρά το αλεύρι, με απαλές κινήσεις με τα χέρια ενώνουμε τη ζύμη να κολλήσει. Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα την ζύμη τάρτας αν θέλουμε να βγει αφράτη και θρυμματιστή μετά το ψήσιμο. Τυλίγουμε την ζύμη τάρτας σε μεμβράνη κουζίνας δίνοντας σχήμα πλακέ. Παγώνουμε τη ζύμη το λιγότερο για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε μερικές φορές να κατεβάσουν τα υγρά τους. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να αποβάλουν τα υγρά τους. Βάζουμε το φρέσκο τυρί κρέμα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να μαλακώσει. Προσθέτουμε το αυγό και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και λίγο βασιλικό ή δυόσμο. Ανακατεύουμε.
Για την τάρτα
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε σε ένα ρηχό ταψί. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι στην επιφάνεια. Με χοντρό πλάστη, ανοίγουμε σε λεπτό στρογγυλό φύλλο με ακτίνα περίπου 35 εκατ. και πάχος 3-4 χιλιοστά. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Μεταφέρουμε την τάρτα με την βοήθεια του πλάστη (τυλίγοντας την γύρω του). Τοποθετούμε την γέμιση τυριών στο κέντρο του φύλλου απλωτά, αφήνοντας περιμετρικά 4-5 εκ. κενό.
  • Ακουμπάμε τις στεγνές ντομάτες στην επιφάνεια. Βάζουμε τη γέμιση τυριών πάνω στην τάρτα αφήνοντας 4-5 εκ. κενό περιμετρικά. Ακουμπάμε τις στεγνές φέτες ντομάτας στην επιφάνεια της γέμισης. Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει, επάνω στις ντομάτες και μισό σκεπάζουμε την τάρτα. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή σκέτο ασπράδι, εξωτερικά την τάρτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30´με 35’, μέχρι να ροδίσει ολόγυρα. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί η γέμιση για 15’ και έπειτα σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά, βασιλικό ή δυόσμο.

Υλικά

Για την τάρτα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ.
125 γρ.
Αλάτι
¼ κ.γ.
Κρύο νερό (2 κουτ. σούπας)
3 ml
Λίγες σταγόνες ξύδι
Για τη γέμιση
200 γρ.
100 γρ.
Αυγό
1
Ντομάτες σφιχτές, ή ντοματίνια πολύχρωμα
2
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
Λίγα φύλλα απο βασιλικός ή ρίγανη