Εύκολη τυρόπιτα

Εύκολη τυρόπιτα

1 ω
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπ
Η εύκολη τυρόπιτα με πολύ τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση γίνεται σε 5’. Παραμένει τραγανή κι αφράτη μετά το ψήσιμο. Μια συνταγή απο την ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-eykolh-tyropita/

Εκτέλεση

Για τη γέμιση της τυρόπιτας
  • Για την εύκολη τυρόπιτα φτιάχνουμε σε ένα μπολ τη γέμιση με τυρί κρέμα, τυριά και αυγό.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και το ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί.
  • Ρίχνουμε μέσα τα δυο αυγά κι ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει κρέμα.
  • Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο.
  • Θρυμματίζουμε την φέτα και την βάζουμε στην γέμιση.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά που λιώνουν.
  • Ανακατεύουμε την γέμιση με ένα κουτάλι.
Για την εύκολη τυρόπιτα
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί ρηχό για πίτα, 20×30 εκατ.
  • Λαδώνουμε με λίγο από το συνολικό ελαιόλαδο το ταψί.
  • Κάτω βάζουμε 5 φύλλα κρούστας σαν βάση της τυρόπιτας και καλύπτουμε με 4 φύλλα για να κλείσουμε την πίτα, ακολουθώντας την εξής διαδικασία.
  • Στρώνουμε το 1ο φύλλο κατά μήκος ώστε να εξέχει ολόγυρα από το ταψί.
  • Ραντίζουμε το δεύτερο φύλλο το διπλώνουμε και το στρώνουμε τσαλακωτά μέσα στο ταψί.
  • Όμοια βάζουμε και το 3ο φύλλο διπλωμένο.
  • Απλώνουμε το 4ο φύλλο ανοιχτό ώστε να εξέχει από το ταψί.
  • Στρώνουμε το 5ο και τελευταίο φύλλο στην βάση, λαδωμένο και διπλωμένο.
  • Αδειάζουμε όλη την γέμιση της τυρόπιτας με τα τυριά και τα αυγά πάνω στα φύλλα. Την απλώνουμε με κουτάλι να γίνει ισόπαχη.
  • Σκεπάζουμε την τυρόπιτα με τρία διπλωμένα, λαδωμένα ενδιάμεσα, φύλλα.
  • Γυρίζουμε όλα τα κάτω φύλλα που εξέχουν πάνω στην εύκολη τυρόπιτα. Έτσι σχηματίζεται άλλη μια στρώση φύλλου. Τέλος λαδώνουμε το 4ο και τελευταίο φύλλο και το διπλώνουμε στη μέση. Το ακουμπάμε πάνω στην τυρόπιτα.
  • Μπήγουμε όλες τις άκρες που εξέχουν γύρω γύρω προς τα κάτω. Ακριβώς όπως κάνουμε στο γαλακτομπούρεκο. Θα σας βοηθήσει μια μαλακή σπάτουλα να σπρώξετε το φύλλο μέσα στις άκρες του ταψιού περιμετρικά.
  • Χαράζουμε κατά μήκος επιφανειακά την τυρόπιτα. Έπειτα κόβουμε κάθετα σε 5 σημεία. Έτσι θα έχουμε 10 μερίδες.
  • Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο την επιφάνεια της τυρόπιτας και ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα. Χαϊδεύουμε απαλά την επιφάνεια να βραχεί ολόγυρα το φύλλο.
  • Ψήνουμε την εύκολη τυρόπιτα στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  • Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει ολόγυρα και να μοσχοβολήσει όλο το σπίτι. Το ψήσιμο ανάλογα τον φούρνο διαρκεί περίπου 50’.
  • Αν ψήσετε σε αέρα υπολογίστε 10’ λιγότερο χρόνο ψησίματος, αρκεί πριν βγάλετε την τυρόπιτα να τσεκάρετε την βάση της αν έχει ψηθεί σωστά. Αφήνουμε να σταθεί για 10´ και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

Υλικά

Για την εύκολη τυρόπιτα
Φύλλα κρούστας
9
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
100 γρ.
Για τη γέμιση
200 γρ.
150 γρ.
Τυρί φέτα
250 γρ.
Αυγά μεγάλα
2
Μοσχοκάρυδο
2 πρέζες
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι